בתחילת 2015 הרשת געשה ורעשה – אפליקציית הצ'אט הכי פופולארית בעולם "וואטסאפ" יצאה מהסמארטפון ופיתחה לעצמה גרסה למחשב.
הכותרות צעקו "סוף כל סוף זה קורה!", "עזבו את הסלולרי, וואטסאפ עוברת למחשב!" ובאופן כללי ניכר שכולם הודו ושיבחו על המהלך ההפוך הזה, במקום להרים גבה ולתהות על שום נחיצותו אל מול כל הנתונים והמגמות שמצביעים על עלייה מתמדת במכירות של המכשיר החכם בכל רחבי העולם. כחצי שנה לפני כן עשתה זאת אפליקציית השיחות והמסרים המידיים "וייבר" (viber) עם גרסה למערכות ההפעלה windows ו-Mac OS X.
ואולי אתם לא זוכרים, אבל גם הרשת החברתית מבוססת התמונות "אינסטגרם" הגיעה כבר לפני שנתיים למחשב שלנו, אחרי שביססה היטב את מעמדה כאפליקציית מובייל, ומה רבה הייתה השמחה בקרב המשתמשים.
למה על המחשב? כי זה הכי נוח
האמת? גם אני שמח! בכל פעם שעוד אפליקציה שאני משתמש בה בקביעות מתממשקת עם המחשב אני לא יודע את נפשי מרוב אושר והקלה עצומה. קודם כל, אני, כדודי, שנמצא בזוגיות הכי מדהימה בעולם, מתחרפן מהידיעה שמי שמקבל ממני הכי הרבה מגע וליטופים במהלך היום הוא בכלל הסמארטפון.
אני מנסה בכל כוחי להימנע גם מלהסתכל עליו יותר מאשר על עלמת החן שלי, שזה כמעט בלתי אפשרי כי הוא כבר מזמן הפך למרכז החברתי שחולש על כל דרכי התקשורת שלנו עם חברים, בני משפחה ולקוחות. ההתראות לא מפסיקות להגיע בדמות צפצופים או זמזומים וקשה כל כך לכבוש את הצורך להישאר תמיד מחובר ותמיד זמין.
גם בעלי עסקים וגם עובדים שכירים חווים את הקושי העצום להתרכז עד הסוף בעבודה כשהמכשיר החכם מונח בצד המקלדת. אני כל הזמן נמצא בקונפליקט כיצד אוכל לתת ללקוחות שלי את השירות הטוב ביותר – מצד אחד, אני רוצה להתרכז עד הסוף בעבודה שאני מבצע עבורם, ומלאכת השיווק הדיגיטלי דורשת טונות של ריכוז, דיוק וחשיבה סופר קוהרנטית. מצד שני, יש לי הרבה לקוחות, שמצפים לעדכון שוטף ומידי על התנהגות הגולשים שלהם או על מיקומי ביטויים בתוצאות החיפוש ולמענה לכל שאלה בכל רגע נתון.
הקאמבק של וואטסאפ
כבר מזמן חלפו הימים שבהם פתחתי את המייל בבוקר ועברתי בניחותא עם כוס הקפה על המיילים מליל אמש. היום כל לקוח פונה אליי בדרך החביבה עליו, פייסבוק, וואטסאפ, סקייפ, ואני זורם עם זה, אבל זה לא פשוט בכלל.
בעקבות, או במקביל לקאמבק של וואטסאפ, יצא לאחרונה שירות חדש שנקרא Pushbullet – מדובר בחלון פופ אפ קטן שמסנכרן בין ההתראות מכל אפליקציות הצ'אט שמותקנות במכשיר שלכם ומגיש לכם אותן במחשב, מבלי לגעת בטלפון ואפילו מבלי לפתוח דפדפן.
בקיצור, מסנג'ר. השירות יודע להתחבר לוואטסאפ, פייסבוק, מסנג'ר, טלגרם, Google Hangouts ועוד. היתרון של Pushbullet, שאף גדול על זה של וואטסאפ, הוא שניתן להשיב להודעות מבלי לעבור לדפדפן ולפתוח טאב נוסף כפי שיש לעשות בגרסת המחשב של האפליקציה הפופולארית. כך ניתן לצ'טט באין מפריע, מבלי לחדול מכתיבת המסמך החשוב, המעבר על טבלאות האקסל או מכל דבר אחר שאתם עושים בזמן העבודה. כן ירבו תוכנות כאלה, שילכו בעקבותיהן של הסנוניות החלוצות וישיבו בנים לגבולם, הנייח או הנייד.
הקליקו כאן להורדה בחינם והתקנה של וואטסאפ למחשב
מעל במה בלוגית זו אני יוצא בקריאה נרגשת לכל מפתחי האפליקציות באשר הם – אני דודי שרון, אוחז בידי מכשיר גלקסי S5 עם מסך גדול ומרשים, ובכל זאת, מעדיף לגלוש במחשב. אני מודע לכל הפרסומים והמחקרים שהמובייל הוא מלך העולם, ובכל זאת, אני באופן אישי מעדיף לגלוש במחשב. אם כל אחד ואחד מכם, מפתחים יקרים, יפתח גרסה למחשב, אני מכבה את הטלפון ולא נוגע בו יותר לעולם.
ואגב, נראה לי שלא רק אני חושב ככה, כי גם ריהאנה, סקרלט ג'ונסון ואנה וינטור מסתובבות בזמן האחרון עם טלפון נוקיה ישן לעיני המצלמות. בארץ ובעולם התעורר גל של אנשים שממש זנחו את הסמטארפון המתקדם עם המסך הגדול וחזרו אל הטלפון עם הסנייק. בלי טאץ', בלי פייסבוק ובלי אינסטוש. אולי רק סמסים. זה אומר דרשני או מה.
קצת סטטיסטיקה לנשמה
ולא, אני בכלל לא מתרגש מכל המספרים. אז מה אם על פי חברת המחקר IDC מכירות המובייל נסקו ב-27.2% בין הרבעון השני של 2013 לבין הרבעון השני של שנת 2014? ואז מה אם מנתוני חברת המחקר גרטנר עולה כי בשנת 2013 כ-57.6% מהטלפון הניידים שנמכרו בעולם היו טלפונים חכמים? ואז מה אם בישראל יש חדירה של לפחות 57% לפי סקר של גוגל משנת 2014 כך שישראל ניצבת במקום השני בעולם במכירות המובייל ושלמעשה 80% מהמכירות של טלפונים בארץ נזקפות לטובת הסמארטפונים?
יש גם נתונים אחרים שמעבירים לנו תמונה הרבה יותר מלאה: כך למשל מנתוני סקר על הרגלי השימוש באינטרנט בישראל שפורסם בדצמבר האחרון על ידי חברת בזק עולה כי למרות העלייה המתמדת בכמות האנשים שגולשים מהמובייל רק 45% מהישראלים קוראים חדשות דרך הסמארטפון או הטאבלט, בעוד שעדיין 55% מהאנשים מעדיפים את המחשב הנייד (32%) והמחשב הנייח (24%).
הנוחות מנצחת?
עדיין, בסופו של יום, אדם שחוזר הביתה מעדיף לגלוש במחשב ולשים את הטלפון בצד. יש הרבה מאוד דברים שנוח לנו יותר לעשות במחשב, לא משנה כמה יש לנו את זה ביותר מתקדם ויותר גדול במובייל. יותר נוח לשחק במחשב במשחקים מתוחכמים שמצריכים מעבד חזק (כל המשחקים במובייל הם גרסאות לעוסות של match3 או טמפל ראן). יותר נוח לכתוב מסמכים מורכבים, ולעבוד עם אקסל או פאוור פוינט.
וגם יש לנו הרבה יותר חופש בחירה לשוטט באתרים ולקרוא בהם מה שאנחנו רוצים, מבלי שתוחמים ובוחרים בשבילנו. באפליקציות של אתרי אינטרנט שונים (מאקו, וואי נט, נענע, יו ניימ איט), לא מוצגים בפנינו כל התכנים וכל המדורים שיש באתר, אלא רק קומץ שעבר סלקציה. בין אם זה משיקולי עריכה או שיווק, בין אם זה מסיבות טכניות שנועדו לשמור על משקל ומהירות האפליקציה. אותנו כגולשים כל זה לא מעניין – אנחנו רוצים לקבל חווית גלישה מלאה, ואת זה רק המחשב יכול כרגע לתת לנו באמת.